Scouting werkt met speltakken zodat er voor elke leeftijd een leuk uitdagend aangepast programma is. 

De Bevers zijn onze jongste kindjes. Dit zijn jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar oud. Bij de Bevers ligt de nadruk op samen plezier maken in een veilige omgeving. Bevers spelen graag buiten in de bossen en doen graag met de andere kinderen leuke spelletjes. Zo leren ze spelenderwijs samen te werken onder leiding van onze gezellige en deskundige vrijwilligers. 

De Welpen zijn stoere jongens en meiden tussen de 7 en 10 jaar die samen met de figuren uit het jungleboek van Rudyard Kipling avonturen beleven. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie. Dit draagt weer bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Op alles wat de welpen leren wordt bij de scouts voortgeborduurd. Dit heet binnen scouting de doorlopende leerlijn. Uiteraard hebben de welpen ook deskundige en gezellige vrijwilligers die hen helpen een leuke tijd te hebben bij Scouting Jan Baloys.

De Scouts zijn onze jongens en meiden die tussen de 10 en 14 jaar zijn. Scouts spelen niet meer in een thema. Bij de Scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun Scoutingkennis en -vaardigheden. Scouts doen super gave en spannende dingen waar je ook nog iets van leert; koken op je eigen kampvuurtje en de wereld om je heen ontdekken. Naast samenwerken en elkaar helpen is het ook belangrijk dat Scouts een opkomst leren organiseren. Op deze manier worden de scouts relatief zelfstandige jongeren die voorbereid naar de volgende speltak over kunnen vliegen.

De Explorers of RSA zijn onze jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De RSA leden organiseren hun eigen activiteiten. Zo gaan ze regelmatig op expeditie, organiseren ze spectaculaire evenementen, uitdagende outdooractiviteiten en zorgen ze er zelf voor dat hun afdeling goed loopt. Buiten een hoop activiteiten vinden de dames en heren van de RSA het ook gewoon lekker om met zijn allen te chillen bij een kampvuurtje.

De Roverscouts of Pivo's zijn de jongvolwassenen van de scouting. Zij zijn 18 en ouder. Zij hebben een echte eigen mening en houden van buitenlandse uitstapjes. Bij de Pivo's heb je geen begeleiding meer en bedenk je zelf wat je bij Scouting wilt doen. 

Het allerbelangrijkste is dat iedereen plezier heeft in een veilige en vertrouwde omgeving. 

Doe mee en laat je uitdagen!